Busreis Elburg en Kampen, 10 september 2020

 

Om acht uur was het vertrek van deze busreis naar de Hanzesteden Elburg en Kampen. De eerste stop was in Wijchen. Hier werd genoten van koffie en een goed stuk vlaai met, naar wens, een toef slagroom erop. 

Vervolgens ging de reis door naar de Hanzestad Elburg. Omdat de reis voorspoedig verliep, was er na aankomst in Elburg nog even tijd om rond te kijken. Vroeger was Elburg een bedrijvig vissersstadje aan de Zuiderzee en dat was nog steeds te zien in het haventje. 

Om 12 uur was het tijd om aan boord te gaan voor een boottocht over de Veluwse randmeren. Op de boot werd geluncht met de beroemde ‘Hanzemaaltijd’. Vooraf een bourgondische soep, gevolgd door warme beenham, verschillende soorten brood, naar wens koffie of thee en ‘melk’.

Melk die in flessen op de tafels werd gezet en gedronken kon worden uit de originele houten kroezen die vroeger in gebruik waren. 

In de vroege middag werd de reis voortgezet naar de volgende oude Hanzestad: Kampen.

Kampen was ooit, door de gunstige ligging aan een druk bevaren handelsroute tussen de Zuiderzee en de Rijn, een van de welvarendste handelssteden van Noordwest-Europa. 

In Kampen kon iedereen op eigen gelegenheid deze oude vestingstad bezoeken met de oude handelsgebouwen uit de vorige eeuwen. 

Om half 5 vertrok de bus naar Harskamp voor het diner.

De ontvangst in het restaurant was allerhartelijks en de tafels waren zo opgesteld dat er, in alle rust en corona-proof, genoten kon worden van een prima drie-gangen diner.